Flyttpacka smart inför den stundande flytten

Vanligtvis tar själva flytten bara några timmar eller max några dagar, men flyttpackningen kan vara desto mer långdragen. Det går heller inte att undgå att möbler och prylar i vissa rum kan vara mer svårpackade än andra.

I den här artikeln ska vi gå närmare in på hur du flyttpackar på bästa sätt och vilken ordning du bör tillämpa, samtidigt som den andra delen i texten kommer att behandla tillvägagångssätten vid flyttpackningen, det vill säga hur du packar porslin, packar tavlor vid flytt, hur du packar med bubbelplats samt andra föremål som kräver extra planering och varsam hantering.

När ska man börja packa?

Vi rekommenderar att man börjar packa i alla fall 5-6 veckor innan flytt och tar lite i taget. Försök att avsätta ett rum till lådor och föremål där de inte är i vägen. Planera dock så att du inte packar ned saker som du sedan måste packa upp för att du använder dem regelbundet. Ta till exempel hänsyn till säsong och vilka saker som är viktiga under nuvarande period.

Glöm inte att rensa ut innan du påbörjar flyttpackningen

Undvik att leka samlare när du står inför en flytt. Våga rensa ut saker och ting du inte längre har användning för genom att ge bort saker till vänner, skänka prylar till loppis eller donera plagg till second hand-butiker. På så vis bidrar du inte till slit-och-släng utan ger dina gamla saker anledning att göra nytta i någon annans hem.

  • Ett smart tips – se över vad du har i källaren och på vinden först eftersom dessa utrymmen tenderar att bli överfulla med åren.

Flyttpacka smart i bostadens olika rum

Att flyttpacka i köket är inte alls samma sak som att ta sig an badrummet eller ett gästrum som istället kan komma sist på listan. Köket innehåller känsligt glas och porslin som kräver skydd i form av silkespapper och tidningar och även bubbelplast som gör innehållet i kartongen lite tåligare för stötar. Hur lång tid det tar att packa inför en flytt, genom att gå igenom bostadens samtliga rum, varierar stort – men ju större du bor och ju mer du samlat på dig genom åren, desto längre tid får du lägga ned på planeringen.

Kökets glas och porslin

Om du fäster vikt vid kökets delar först, och inte väntar med det tills slutet av flyttpackningen, så blir du heller inte lika trött eftersom glas och porslin fordrar att du har huvudet på skaft när du packar så att ingenting går sönder.

 

Tänk såhär för specifika föremål

  • Stapla kartonger tre och tre. Märk varje kartong på två sidor (ej ovanpå).
  • Porslin staplas på högkant med silkespapper. Glas lägger du ned inslagna i silkespapper.
  • Packa inte för tungt. Packar du exempelvis böcker, lämna halva kartongen till kuddar, kläder eller dyl.
  • Rulla ihop alla mattor och knyt.
  • Alla sladdar till TV, video, stereo mm ska kopplas ur och rullas ihop. Fäst med snöre eller tejp.
  • Ta ner lösa hylldelar och tejpa eller knyt ihop dem.
  • Speglar, tavlor, kristallkronor och liknande som ej får plats i kartonger lämnas hängande på sin plats. Alla glödlampor skruvas ur.
  • Skidor, gardinstänger, kvastar mm buntar du också ihop till lättburna paket.
  • Byråer och skåp – töm lådorna och tejpa fast dem så de inte åker ur under flyttlasset eller ramlar på tårna
  • Lampor – skruva ur glödlamporna om möjligt och skydda ömtåliga delar med silkespapper eller handdukar
  • Rulla ihop mattorna med ett snöre
  • Plantor och krukväxter – ställ dem i öppna kartonger med lite tidningspapper ovanpå om det är kallt ute, då de annars lätt kan dö eller ta skada

Ett tips! Under tiden du flyttpackar – ställ ömtåliga saker i ett par hörn eller rum där ingen kan snubbla över dem, gärna med något som stöttar upp dem.

Vardagsrummet – packa glas, böcker och tavlor vid flytt

Ett annat rum som du säkerligen kommer att spendera en viss tid i när du flyttpackar, är vardagsrummet. Här kommer du förmodligen fylla många kartonger med saker som lätt går sönder eller är tunga att hantera. Börja i den stora änden och packa ned böcker först men packa inte kartongerna för tungt utan fyll dem endast till hälften och addera sedan lätta saker ovanpå. Detta underlättar både för dig och för flyttfirman du anlitar.
När du ska packa tavlor inför en flytt bör du packa dem med bubbelplast eller dylikt och stapla dem försiktigt. Samma sak gäller prydnadsglas som inlindat i silkespapper försiktigt läggs i kartonger med till exempel frigolitbitar.

Börja röja tidigt i sovrummet

Sovrummets innehåll brukar vara relativt enkelt att packa ned och du kan börja förhållandevis tidigt med att sortera och packa ned sängkläder och badlakan som inte används. Plaggen kan antingen packas i kartonger eller i resväskor av stor kaliber. Fördelen med sovrummet är att planeringen för detta rum brukar inte utgöra ett huvudbry i allmänhet.

Märk alltid dina flyttkartonger

Att lägga ned blod, svett och tårar på att flyttpacka smart för att sedan stå med snopen min med alla igentejpade kartonger och väskor på plats, och upptäcka att man inte vet var de ska – är inte att rekommendera. Ta för vana att alltid märka vilket rum packningen ska till samt vad som finns i kartongerna. Välj olika färg för olika rum så du lätt kan avläsa informationen på långt respektive nära håll.

Oumbärliga packningstips inför flytten

Du ska inte tro att du behöver skaffa en massa extra skydd när du ska flyttpacka smart. Ditt hem är redan fullt av saker som kan komma till användning och utgöra ett fenomenalt skydd när du packar porslin eller glas, flaskor, smycken och böcker m.m.

Frigolit eller popcorn

Det kan låta konstigt, och kanske inte heller helt praktiskt, men en del väljer bort de traditionella frigolitbitarna i kartongerna för den desto billigare popcornpåsen. Inget vi på Stadsbudet rekommenderar, utan vi tycker såklart att ni ska välja att köpa in material som är ämnat för flyttpackning.

Strumpan – värmare och skydd på samma gång

Strumpor är förträffliga att packa i under resan, men även att ha som skydd under en flytt. Lägg glas i tjocka tennissockor eller proppa tubsockorna fulla med små vaser eller prydnadsglas men knyt ihop dem vid öppningen så att föremålen inte ramlar ut.

Fyll rullande resväskor med tunga böcker

Om du vill undvika ryggskott eller smärta i samband med lyft eller att flyttfirmans personal pustar och stönar alltför mycket, kan du göra det enklare genom att flyttpacka böcker i resväskor som du sedan rullar smidigt. Fungerar ibland bättre än flyttkartonger när dessa har tagit slut eller när du vill packa lite tyngre.

Så packar du smycken

Här nedan följer några geniala tips på hur du undviker intrasslade smycken och borttappade örhängen när du flyttpackar.

  • Ta en toarulle och fäst armband eller halsband genom att trä i dem i rullen
  • Ta sugrör och trä in halskedjor i dem och fäst utanpå. Inget trassel garanterat!
  • Lägg små örhängen i pillerburkar
  • Fäst två liknande örhängen i en knapp och förvara dem i en försluten plastpåse

Linda in tavlor i badlakan

Om du inte känner för att införskaffa bubbelplast, kan du använda större badlakan eller lakan som du inte är så rädd om, alternativt filtar och gamla täcken som du sedan slänger eller lämnar in på second hand. Ett billigare knep som skyddar ordentligt när du flyttpackar smart. Tejpa runt hela tavlan och lakanet så att det inte lossnar och tavlan går sönder.

Håll koll på kablar och sladdar tack vare din smartphone

En smartphone bär i stort sett alla med sig och med den kan du fotografera det mesta – så även dina kablar och sladdar om du skulle packa upp dem och inte riktigt veta vart de går. Det är nämligen lätt hänt att kablar kan komma bort eller av någon underlig anledning hamnar i en annan låda eller kartong. Därmed är ett simpelt foto allt som behövs när du kliar dig i huvudet och undrar vart i all sin dar sladdarna ska någonstans.

Skaffa en enkel, rullande klädställning

Idag kan du köpa mycket enkla och billiga klädställningar på hjul som används i butiker. Det finns också kartonger med inbyggd klädhängare som går att köpa. Häng upp alla plagg på galgar och plasta in en grupp av plagg i plastpåsar genom att göra ett hål i botten på plastsäcken och låta galgkrokarna hänga ut så att du lätt kan ta bort ett gäng kläder sedan. Ställningen kan lätt rullas in i flyttfirmans fordon och du slipper dammiga plagg. Du undviker även packning i lådor som annars kan göra kläderna skrynkliga och fula.

Lycka till med flyttpackandet!